Markkina heiluu - myynkö sijoitukseni?

Markkinoiden myllerryksessä tulee helposti ajatus myydä kaikki sijoitukset ja harkita paluuta markkinoille vasta sitten, kun tilanne on selkiytynyt. Varallisuuden kehityksen kannalta tämä on kuitenkin usein huono strategia. Parhaat tuotot saadaan nimittäin usein juuri markkinamyllerryksen keskellä. Markkinoiden myllertäessä sijoittajien on tärkeää pysyä rauhallisena.

Esimerkiksi 2000-luvulla kymmenestä parhaasta markkinapäivästä 6 on ollut finanssikriisin heilunnan seassa ja loput muiden markkinamyllerrysten keskellä. Jättäytymällä pois markkinoilta pelkästään näinä päivinä sijoittaja on onnistunut jättäytymään pois käytännössä kaikista tämän vuosituhannen osakemarkkinatuotoista.

Tämä on sijoittajan näkökulmasta erityisen haastavaa siksi, että usein on hankalaa arvioida, kertovatko mittavat päivätuotot markkinoiden käänteestä vai onko kyseessä vain hienoinen korjaus edeltäneeseen heikkoon kehitykseen. Pitkällä aikavälillä sijoittajan kannattaa itse asiassa ennemmin nostaa kuin laskea osakepainoa, kun markkinat ovat laskeneet reilummin. Tämä strategia vaatii toki kylmiä hermoja ja kykyä sietää hieman suurempia tappioita, kun asiat menevät huonosti. Vaurastumisen kannalta tämä on kuitenkin selvästi parempi strategia kuin markkinoilta poistuminen myllerryksen alettua. 

Epämieluisalta heilunnalta välttyykin parhaiten siten, että tekee itselleen sijoitussuunnitelman, joko itse, neuvontatapaamisessa tai digitaalisen sijoitusneuvoja Noran kanssa, ja pitäytyy siinä – ja muistaa sekä maantieteellisen että toimialojen ja omaisuuslajien välisen hajautuksen. Toisin sanoen salkussa on hyvä olla sijoituksia: 

  • Osakemarkkinoille, esim. sijoitusrahastojen tai pörssiosakkeiden avulla ympäri maailmaa ja kaikilta toimialoilta.
  • Näiden lisäksi on myös hyvä olla sijoituksia joukkolainamarkkinoille sopivassa suhteessa, esim. sijoitusrahastojen avulla.
  • Mikäli salkussa on Nordean sijoitusvakuutus tai eläkesijoitus voi varoja suojata markkinoiden heilahteluilta siirtämällä sijoituksia Vakuutustilille. Vakuutustili toimii turvallisena parkkipaikkana sijoitetuille varoille.

Kun nämä suhteet on päätetty, niissä kannattaa pitäytyä ja hyväksyä markkinoiden ajoittainen heilunta, sillä riskit ovat olennainen osa sijoittamista ja sen avulla vaurastumista. Samalla sijoittajan omat tunnetilat markkinamyllerryksen keskellä antavat kuitenkin hyvän viitteen siitä, ovatko yllämainitut osuudet sijoittajalle itselleen sopivat. Jos heilunta tuntuu liialliselta, saattaa riskiä olla salkussa liikaa. Toisaalta, jos heiluntaa sietäisi enemmänkin, saattaisi myös nykyistä tuottohakuisempi sijoitusprofiili, jossa otetaan enemmän riskiä olla paikallaan.

Sijoittajapsykologia | Miksi sijoitussuunnitelman noudattaminen kannattaa?

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Mitä tehdä, jos pörssi lähtee jyrkkään laskuun?

Pörssin raju lasku voi herättää levottomuutta. Markkinoiden lasku näkyy ennemmin tai myöhemmin kaikille, jotka sijoittavat osakkeisiin tai rahastoihin. Mitä pitäisi tehdä?

1. Älä yritä ostaa ja myydä juuri oikealla hetkellä

Oikeaan aikaan ostaminen ja myyminen on vaikeaa lähinnä kahdesta syystä.

a) Alat nähdä kaavoja, joita ei ole olemassakaan

Olemme mestareita näkemään erilaisia kaavoja. Saatamme jälkikäteen nähdä kaavoja historiallisessa hintakehityksessä, mutta itse asiassa nämä liikkeet ovat samalla tavalla ennalta arvaamattomia kuin puhdas sattuma. Kuulemme usein kertomuksia siitä, miten joku on onnistunut ostamaan tai myymään juuri oikealla hetkellä. Vielä useammin kaupat ovat kuitenkin menneet täysin pieleen, 

b) Tunteet puuttuvat peliin

Tekemämme päätökset perustuvat pitkälti tunteisiin. Siksi on vaikeaa myydä, kun ollaan huipulla ja optimismi on vallalla, ja ostaa, kun pohja on saavutettu ja pessimismi jyllää. Tunteet johtavat todennäköisesti siihen, että myydään aivan väärään aikaan, kun pörssi on jo lähtenyt laskuun ja kaikki ovat peloissaan. Samoin ostetaan aivan liian myöhään, kun pörssi on jo nousussa ja sijoittajat ovat jälleen toiveikkaita. 

2. Ajattele pitkällä aikavälillä

Niin kauan kuin rahoitusmarkkinat toimivat, on viisainta säästää säännöllisesti sekä markkinoiden noustessa että niiden laskiessa. 

Säännöllinen säästäminen tarjoaa pitkällä aikavälillä paremmat mahdollisuudet saada positiivista tuottoa kuin yritykset myydä ja ostaa juuri oikealla hetkellä. Kun säästät säännöllisesti esimerkiksi rahastoihin pörssin laskiessa, saat rahasto-osuuksia aina vain halvemmalla. Näin tulet ostaneeksi reilun osuuden rahastoista, ja saat niille tuottoa markkinoiden kääntyessä nousuun.

Menestyvän sijoittajan avaimet: Markkinoilta pois jääminen on kallista.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet