Viisi kysymystä ja vastausta markkinatilanteesta
Alla Nordea Varainhoidon strategien vastaukset asiakkaidemme yleisimpiin kysymyksiin:
1. Miksi markkinat ovat reagoineet niin voimakkaasti?
Koronaviruksen leviämisen aiheuttama huoli näkyy voimakkaasti markkinoilla ja maailmantaloudessa. Talous on taantumassa, kun koronapandemian pysäyttämiseksi tehdyt toimet ovat saaneet aikaan talouden äkkijarrutuksen. Samalla hallitukset ja keskuspankit ovat kuitenkin aloittaneet ennätykselliset elvytystoimet, joilla talous on tarkoitus saada takaisin jaloilleen viruksen väistyttyä. Näillä poikkeuksellisilla toimilla on ollut merkittävä rooli markkinoiden luottamuksen palauttamisessa ja ylläpitämisessä.
Markkinoiden heilunta on ollut voimakasta, kun sijoittajat ovat yrittäneet saada selvyyttä kaikkien tekijöiden kokonaisvaikutuksesta. Maaliskuussa markkinoilla koettiin jopa historiallisen voimakasta epävarmuutta.
2. Miten odotatte markkinatilanteen kehittyvän?
Länsimaiden talousluvut ovat nyt poikkeuksellisen ikäviä, kun maailmantalous on ajautunut nopeasti taantumaan. Samaan aikaan pörssikurssit ovat nousseet noin 20 prosenttia maaliskuun pohjalukemista. Helsingin pörssin nousu on jäänyt hieman vaisummaksi, mutta täälläkin kyyti on ollut kovaa. Monet miettivätkin, miten kurssinousu on mahdollinen.
Aiemmista kriiseistä on opittu, että kurssikäänne tulee aina silloin, kun talous kyntää syvimmällä. Syykin on selvä: markkinat hinnoittelevat uutta tietoa ja omia spekulaatioitaan tulevaisuudesta tässä hetkessä. Kun talousasiantuntijat alkavat olla yksimielisesti sitä mieltä, että käsillä oleva kriisi on historiallisen paha, syventyvä taantuma on todennäköisesti jo huomioitu pörssikursseissa.
Yritysten kuluvan vuoden tuloksia tärkeämpää markkinoille on se, että sijoittajat voivat luottaa tulosten palautuvan lähivuosina aiemmalle uralleen tai edes lähelle sitä. Pörssikurssit voivat siis nousta taantuman keskelläkin, kunhan markkinoiden luottamus tulevaisuuteen säilyy.
3. Mitä minun säästäjänä tulee tehdä?
Edelleen paras neuvo säästäjille on sijoitussuunnitelmassa pysyminen ja tarpeettomien myyntien välttäminen. Uusia sijoituksia tehdessään kannattaa punnita myös omaan talouteensa liittyvät riskit tulevien ansioiden menetyksestä. Nykytilanteessa on järkevää pitää yllä hieman tavallista suurempaa puskurirahastoa.
Puskureista yli jäävät säästöt kannattaa kuitenkin sijoittaa. Sijoitusten tekemistä on järkevää hajauttaa ajallisesti, ja salkkua täydentää vähän kerrallaan markkinoiden heikkoja hetkiä hyödyntäen.
Markkinoiden kehitys on edelleen arvaamatonta. Säästäjä voi nyt odottaa osakkeilta ja monilta muiltakin riskipitoisilta sijoituksilta tavallista parempaa pitkän aikavälin tuottoa, kunhan on valmis hyväksymään erityisesti lyhyellä tähtäimellä kasvaneen riskin.
4. Entä jos tulee vielä pahempi kurssiromahdus; eikö nyt kuitenkin kannata lunastaa?
Vain jos on pikainen tarve saada käteistä, muussa tapauksessa ei. Yleensä kovimmat nousupäivät tulevat markkinapaniikin keskellä, ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta suurin riski on näistä nousupäivistä paitsi jääminen. Sijoittamiseen kuuluu aina riskejä, ja välillä riskit myös toteutuvat. Pidemmällä aikavälillä kurssit kuitenkin kääntyvät nousuun, ja käänne nousuun tapahtuu usein yllättäen.
5. Kuinka kauan tilanteen odotetaan kestävän?
Keskuspankit ja hallitukset ovat ryhtyneet ennenäkemättömiin toimiin talouden tukemiseksi ja markkinoiden luottamuksen palauttamiseksi. Finanssipoliittiset tukipaketit ovat mittasuhteiltaan jo selvästi suurempia kuin finanssikriisissä, ja niitä suunnitellaan vielä lisää.
Talouden äkkijarrutuksella on luonnollisesti mittavat vaikutukset yritysten tuloskehitykseen ja velanhoitokykyyn. Tulosten luotettava ennakointi onkin erittäin haastavaa. Konkursseja tullaan varmasti näkemään selvästi tavallista enemmän, mutta poikkeuksellisilla tukitoimilla tarpeettomia konkursseja voidaan välttää merkittävästi. Niillä ei pelasteta vain tuloksia talouden ollessa pysähdyksissä, vaan mahdollisuus tehdä tulosta myös tulevaisuudessa.
Loppuvuoden osalta tilanne voi olla paljonkin parempi, mikäli virus saadaan aisoihin ja normaaliin elämän menoon palautuminen tapahtuu ripeästi. Palautumistahdin ennakointi on kuitenkin haastavaa.
+ Mistä säästäjät voivat seurata Nordean kommentteja ja näkemyksiä?
Pankkiasioinnin kannalta olennaisimmat tiedot löydät Ajankohtaista koronan vaikutuksista pankkiasiointiin -sivulta. Lisäksi julkaisemme videoita ja markkinakommentteja tällä sivulla, sekä ja Finanssimaailma-blogissaAvautuu uuteen ikkunaan nordea.com-sivulla. Viestimme ajankohtaisista aiheista myös sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi FacebookissaAvautuu uuteen ikkunaan. Päästrategimme Antti Saaren kommentit löytyvät Twitteristä nimellä @SaariAJAvautuu uuteen ikkunaan.