Mietittävien asioiden listalle kuuluvat myös kulkuyhteydet ja tarvittaessa autopaikat sekä koulujen, päiväkotien tai harrastusmahdollisuuksien läheisyys. Erityisesti omilleen, yhteen tai erilleen muuttaessa valintaan vaikuttavat myös muutokset taloudellisessa tilanteessa.

Jos kodin osto ei ole juuri nyt mahdollinen, säästämisen aloittaminen auttaa unelman toteuttamisessa. Esimerkiksi 15-39 -vuotiaana voit avata talletuksillesi asuntosäästöpalkkiotilin, eli ASP-tilin, ja saat myöhemmin ensiasunnon ostajana monia etuja. Voit harkita myös asumisoikeusasuntoa, joka on omistamisen ja vuokraamisen välimuoto. Eri asumismuotoja vertaillessa sinun kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Oma koti – vastuuta ja vapauksia

Siihen, kannattaako sinun valita vuokra- vai omistusasunto, vaikuttaa monta seikkaa. Jos sinulla on jo säännölliset tulot ja hiukan säästöjä, on oman asunnon osto varteenotettava vaihtoehto. Asunnon omistamiseen liittyy enemmän vastuuta, mutta toisaalta myös vapauksia. Joissain tilanteissa voit hyötyä asunnon mahdollisesta arvonnoususta ja vähentää asuntolainan korkoja osittain verotuksessasi. Verovähennyksistä voit lukea lisää verottajan sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan.

Vaihtoehtona vuokra- tai omistusasunto – vai sittenkin asumisoikeusasunto?

Asunnon vuokraaminen voi olla luontevin vaihtoehto, jos esimerkiksi olet opiskelija, sinulle ei ole vielä kertynyt säästöjä tai tiedät elämäsi vievän sinut kohta toiselle paikkakunnalle. Vuokraamiseen liittyy usein pienempi taloudellinen riski, sillä et ole vastuussa esimerkiksi taloyhtiön teettämistä remonteista. Myös, jos esimerkiksi hella tai jääkaappi hajoaa, on vuokranantajan velvollisuus huolehtia uusien hankkimisesta tai korjaamisesta. Vuokra- ja omistusasunnon lisäksi on olemassa vielä kolmas yleinen asumisjärjestely: asumisoikeusasunto voi olla myös hyvä vaihtoehto vuokra- tai omistusasunnolle. Sekä omistus-, vuokra- että asumisoikeusasuntoon voit edellytysten täyttyessä saada myös asumistukea. Voit lukea lisää tukimenettelyistä ja tukien anomisesta Kelan sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan.

Kaipaako uusi kotisi remonttia?

Pienen pintaremontin voit usein tehdä itsekin, mutta isommat remontit, kuten kylpyhuoneen laajentaminen, vaativat enemmän ammattitaitoa, aikaa ja rahaa. Remontin hinta tulee usein aliarvioitua, joten päälle on hyvä laskea hiukan ylimääräistä. Yllätyksiä sattuu aina. Muista myös tarvittaessa varmistaa etukäteen lupa remonttiin.

Varmista rahoitus – hyödynnä kotitalousvähennys

Sovi remonttilainasta erikseen asuntolainaneuvottelujesi yhteydessä. Jos teet vain pientä pintaremonttia, voit ottaa vaikka lyhennysvapaita kuukausia asuntolainan maksamisesta. Lue lisää Nordean Lyhennysjoustosta ja remonttilainaksikin soveltuvasta Joustoluotosta. Kannattaa muistaa hyödyntää myös kotitalousvähennys - kun maksat remontin tekijälle palkkaa, verottaja hyvittää sinulle osan maksamistasi palkoista. Katso uusimmat ohjeet verottajan sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan