1. Mitä markkinoilla tapahtuu?
Koronaviruksen leviämisen aiheuttama huoli näkyy voimakkaasti niin markkinoilla kuin maailmantaloudessa. Kun tulevaisuus on koronaepidemian vuoksi epävarma, osakkeiden hinnat eli pörssikurssit ovat laskeneet. Myös rahastot koostuvat osakkeista ja muista arvopapereista. Koronakriisi on näkynyt eri tavoin korko- yhdistelmä- ja osakerahastojen arvoissa, ja osakkeiden hinnan laskiessa eniten on luonnollisesti kärsinyt osakerahastojen arvo.
On vaikea ennustaa, miten markkinatilanne kehittyy lähiaikoina. Tilanteeseen liittyy paljon epävarmuutta, ja todennäköisesti markkinat heilahtelevat jatkossakin. Pörssikurssien lasku ei kuitenkaan ole uusi asia. Tällaisia heilahteluja on nähty ennenkin useita kertoja. Ne tuntuvat aina yhtä ikäviltä, mutta toistaiseksi osakemarkkinat ja rahoitusjärjestelmä ovat selviytyneet kriiseistä, jotka ovat näyttäneet jopa pahemmilta kuin nyt edessä oleva tilanne.
2. Mitä minun pitäisi tehdä? Kannattaako sijoittamista jatkaa?
Monet ovat katuneet, etteivät muuttaneet sijoituksiaan rahaksi koronakriisin alettua. On helppo olla jälkiviisas ja harmitella sitä, ettei toiminut omien tuntemusten pohjalta. Nykytilanteessa hieman tavallista suuremman puskurirahaston ylläpitäminen onkin perusteltua. Harmittelu on kuitenkin turhaa, sillä pidemmällä aikavälillä kurssit kääntyvät taas nousuun. Puskureista yli jääviä säästöjä kannattaa edelleen sijoittaa sijoitussuunnitelman mukaan pala kerrallaan markkinoiden heilahteluista huolimatta.
Markkinoiden nousuja ja laskuja on mahdotonta ennustaa tarkalleen. Siksi kannattaa pysähtyä miettimään, mikä oli alun perin sijoitustesi tarkoitus. Suosittelemme ajattelemaan sijoituksia pitkällä aikavälillä, mikä tarkoittaa yleensä yli kolmea vuotta. Jos tarvitset rahat lyhyellä aikavälillä, niitä ei pidä sijoittaa osakemarkkinoille.
3. Entä jos tulee vielä pahempi kurssiromahdus; eikö nyt kuitenkin kannata lunastaa?
Jos säästöille ei ole pikaista tarvetta, kannattaa pitää pää kylmänä ja jatkaa säästämistä samaan malliin. Paras neuvo nykytilanteessa on sijoitussuunnitelmassa pysyminen ja tarpeettomien myyntien välttäminen. Sijoittamiseen kuuluu aina riskejä, ja välillä riskit myös toteutuvat. Pidemmällä aikavälillä kurssit kuitenkin kääntyvät nousuun, ja käänteen ennakoiminen on käytännössä mahdotonta.
Jos tarvitset osan rahoista lyhyellä aikavälillä, voi olla järkevää myydä joitakin omaisuuseriä. Helposti käy kuitenkin niin, että halutaan myydä juuri väärällä hetkellä, kun kurssit ovat alimmillaan. Jos myynti on perusteltua, kannattaa myydä omaisuuserät järjestelmällisesti eri ajankohtina. Markkinoiden heilahdellessa tapahtuu nimittäin lyhyelläkin aikavälillä nousuja ja laskuja. Kun omaisuuseriä myydään eri ajankohtina, saadaan todennäköisemmin parempi keskimääräinen myyntihinta kuin jos kaikki sijoitukset myytäisiin yhdellä kertaa.
4. Minulla ei vielä ole sijoituksia, olisiko nyt hyvä hetki aloittaa esimerkiksi rahastosäästäminen?
Säännöllinen säästäminen kannattaa tilanteessa kuin tilanteessa. Sen hyöty aloittelevalle ja kokeneellekin säästäjälle on sen tuoma ajallinen hajautus. Kun teet rahastosijoituksia pitkäjänteisesti ja tasaisesti kuukausittain, sinun ei tarvitse miettiä, ajoititko sijoituksesi oikeaan hetkeen. Esimerkiksi osakerahoissa tuotto riippuu pörssikurssien eli osakehintojen kehityksestä, ja on selvää, että kurssit nousevat ja laskevat. Säästämällä kuukausittain voit tasata markkinaheilahtelujen vaikutuksia sijoituksiisi. Kurssien noustessa saat enemmän tuottoa ja kurssien laskiessa hyödyt siitä, että voit ostaa rahasto-osuuksia halvemmalla.
Säästämällä kuukausittain hyödynnät myös korkoa korolle -vaikutusta. Sen ansiosta alkuperäisen säästösumman lisäksi myös säästöjen korot kasvavat korkoa, ja säästösi karttuvat ikään kuin itsekseen. Lue lisää miten pääset aloittamaan säännöllisen säästämisen.
5. Voinko pitää taukoa kuukausisäästämisestä?
Levottomuuden ja epävarmuuden vallitessa saatat haluta pitää taukoa kuukausisäästämisessä siihen saakka, että kaikki on taas kunnossa. Ongelmana on se, että on vaikea tietää tarkkaan, milloin näin käy. Toisin sanoen käänne jää helposti huomaamatta. On luonnollista haluta ostaa, kun kurssit ovat pohjalukemissa, mutta on mahdotonta tietää, milloin pohja on saavutettu. Jos sen sijaan jatkat kuukausisäästämistä tavalliseen tapaan, olet hyvin varautunut siihen, että markkinat lähtevät nousuun.
6. Onko olemassa riski, että menetän kaikki säästöni?
Pörssikurssien heilahdellessa näkyy erityisen selvästi, miksi sijoitukset on aina tärkeää hajauttaa. Etukäteen on vaikea tietää, mitkä toimialat reagoivat herkimmin levottomuuteen. Kun salkku on hajautettu siten, etteivät vaikutukset kohdistu yhtä voimakkaina sen kaikkiin osiin, on epätodennäköistä menettää kaikki sijoitukset.
Paras neuvo on ostaa sijoitussalkkuun eri omaisuuslajeja, sekä osakkeita että korkotuotteita, ja sijoituksia eri maihin/alueille. Historiallisesti tarkasteltuna pörssi on aina lähtenyt uudelleen nousuun, vaikka se onkin joskus vienyt aikaa.
7. Voinko vähentää sijoitusteni riskiä tilapäisesti?
Jos markkinoiden heilahtelut tuntuvat sinusta pahalta, sijoitustesi riski on todennäköisesti hieman liian suuri. Jos haluat myydä sijoituksesi tai vähentää riskiä, kannattaa myydä omaisuuseriä eri ajankohtina riskien hajauttamiseksi. Vastaavasti kun haluat tehdä sijoituksia markkinoilla, ne kannattaa tehdä eri ajankohtina, jotta riski on hajautettu mahdollisimman hyvin. On tärkeää muistaa, että markkinoiden nousuja ja laskuja on mahdotonta ennustaa tarkalleen.
8. Jos myyn sijoituksiani nyt, voinko ostaa niitä uudelleen myöhemmin?
Voit, mutta on mahdollista että menetät siinä tulevia tuottoja. Ei ole olemassa oikeaa vastausta siihen, milloin pitää myydä tai ostaa uudelleen, mutta tärkeintä on pitää tunteet kurissa. Jos annat tunteiden ohjata toimintaasi, käy helposti niin, että myyt sijoituksesi silloin, kun paniikki vallitsee ja markkinat ovat jo laskeneet, ja ostat silloin, kun optimismi on vallalla eli kun käänne on jo tapahtunut. Riskinä siis on, että päädyt myymään halvalla ja ostamaan takaisin kalliilla.