Mitä säännöllinen säästäminen tarkoittaa?
Säännöllinen säästäminen tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että panee säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain, itselleen sopivan summan säästöön.
Alkuun voit päästä helposti, kun suunnittelet omaa säästämistäsi esimerkiksi näin:
- Päätä aloittaa.
- Pohdi, millä keinoin rahaa voisi panna sivuun säästämistä varten. Jos kuluja pitää karsia, kannattaa selvittää, kuluuko rahaa johonkin enemmän tai vähemmän tarpeettomaan: voisitko ehkä keittää aamukahvisi kotona ja ottaa sen mukaan termosmukissa sen sijaan, että ostaisit joka päivä matkan varrelta tyyriin take away -kahvin?
- Päätä säännöllisesti säästettävä summa, ja ole päätöstä tehdessäsi realistinen. Säästettävää summaa voi vaihdella kulloisenkin tilanteesi mukaan: joskus kyse voi olla muutamista kympeistä, parempina kuukausina jopa sadoista euroista.
- Siirrä raha säästöön heti, kun palkka tulee tilille. On helpompi suunnitella loppukuun budjettia, kun säästäminen on jo valmiiksi huomioitu osana kuukausittaisia menoja. Samalla pystyt myös arvioimaan, onko sinulla kuluvan kuun aikana kenties mahdollisuuksia säästää vielä tavoittelemaasi summaa enemmän.
Kun säännöllinen säästäminen on suunniteltu hyvin ja siitä tulee erottamaton osa arkeasi, et välttämättä enää edes huomaa säästäväsi.
Yleinen harhaluulo on, että sijoittaminen vaatii suuria summia rahaa
Moni pitää sijoittamista itselleen kaukaisena asiana, koska luulee, että siihen vaaditaan suuria rahasummia. Näin ei kuitenkaan ole, sillä todellisuudessa sijoittaminen on lähes kaikkien ulottuvilla: jo niinkin pienellä kuin 10 euron sijoituksella voi aloittaa säästämisen vaikkapa ammattilaisen hoitamaan hyvin hajautettuun sijoitusrahastoon.
Jos säästää kuukaudessa esimerkiksi 50 euroa ja sijoittaa sen kuukausittain kohteeseen, joka tuottaa keskimäärin 7 % vuodessa (tämä on osakemarkkinoiden historiallinen pitkän aikavälin tuotto), voi 18 vuoden kuluessa tulla kerryttäneeksi peräti 21 500 euron pesämunan itselleen tai perheelleen.*
Olipa summa mikä tahansa, nyrkkisääntö tavoitteelliseen säästämiseen kuuluu: mitä enemmän haluat säästöillesi tuottoa, sitä enemmän sinun täytyy olla valmis sietämään riskejä. Jos säännöllinen säästäminen on maltillista, riskit ovat pienemmät, mutta myös tuotot jäävät todennäköisesti pitkällä aikavälillä pienemmiksi. Riskinotto taas voi tuoda tullessaan paremmat tuotot.
* Arvonkehitykseen vaikuttavat vähentävästi sijoitusrahaston perimät palkkiot, maksut ja muut kulut. Rahasto-osuuksien arvo voi myös nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta kehityksestä.
Suosittelemme säästämään säännöllisesti kolmella eri aikajänteellä ja kolmeen eri tarkoitukseen:
- arkisten yllätysten tuomien odottamattomien menojen varalle
- pitkäaikaisesti varallisuutta tasaisesti kasvattaen
- vielä pidemmällä tähtäimellä omia eläkepäiviä silmällä pitäen.