Yrityksen perustaminen

Oletko valmis ottamaan ensimmäisen askeleen?

Matka kohti oman yrityksen perustamista on täynnä jännitystä ja epäröintiä, ja siihen kannattaa valmistautua hyvin. Täältä löydät tietoa siitä, kuinka paljon työtä oman yrityksen perustaminen vaatii, miten se voi vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteesi ja millä tavoin oikeille raiteille alusta pitäen. Lisäksi löydät ohjeet miksi, kuinka ja missä voit rekisteröidä yrityksesi. Opit lisäksi, kuinka tärkeää on tietää jo alusta asti, minkä tyyppisen yrityksen haluat perustaa.Seuraavat artikkelit ja videot auttavat sinua perustamaan oman yrityksesi. Lähde matkaan lukemalla, mikä sai kourallisen pohjoismaalaisia yrittäjiä seuraamaan unelmiaan.

Jos olet valmis, nyt on korkea aika tehdä unelmista totta.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Tärkein oppituntini

Sonni, Erik, Christian, Jankeh ja Pekka jakavat tärkeimmät opetuksensa oman yrityksen perustamisesta ja kaikista niistä velvollisuuksista, joita pomona oleminen tarkoittaa. Mikä on yrittäjälle tärkeintä: tiimityö, oma aika perheelle ja ystäville vai se, että asiakkaat maksaisivat laskunsa ajoissa?

Elämän ja talouden tasapainoilua

Jos haluat tietää, kuinka oman yrityksen perustaminen vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteesi ja mitä sinun tulee ottaa huomioon, Nordean yritysneuvojan Perin haastattelu on sinulle suositeltavaa luettavaa.

Kuinka rekisteröit unelmayrityksesi?

Y-tunnus yksilöi yrityksesi.

Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus on Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tai Verohallinnon yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Uusi yritys saa Y-tunnuksen heti, kun yrityksen jättämä perustamisilmoitus kirjataan PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Ennen kuin jätät ilmoituksen, mieti mikä yritystyyppi on sinulle ja yrityksellesi paras. Eri yritysmuotoja koskevat erilaiset vastuut ja velvoitteet.

Jos liiketoimintasi syystä tai toisesta muuttuu, voit vaihtaa yritystyyppiä vastaamaan paremmin senhetkistä tilannetta. Jotkut aloittavat osa-aikaisena yrittäjänä, toiset perustavat yrityksen oman harrastustoiminnan tueksi ja käyvät samalla ansiotyössä. Näin he voivat kokeilla, onko tuotteella tai palvelulla kysyntää markkinoilla. Tässä tapauksessa riittää toiminimen rekisteröinti. Kun yrityksen tulot kasvavat ja liiketoiminta kehittyy, voit vaihtaa yritysmuotosi toiseksi.

Alla voit tutustua eri yritysmuotoihin sekä vertailla niiden eroja ennen yrityksen rekisteröimistä. Olemme listanneet eri yritysmuotojen edut sekä haasteet, jotta yritysmuotojen vertailu olisi helpompaa. Huomaa, että yrityksen rekisteröinti PRH:n kaupparekisteriin on maksullista. 

Eri yritysmuodot

Toiminimi (yksityinen elinkeinonharjoittaja)
Osakeyhtiö
Kommandiittiyhtiö
Avoin yhtiö
Osuuskunta

Kun olet päättänyt itsellesi ja yrityksellesi sopivimman yritysmuodon, voit edetä yrityksen rekisteröintiin. Osakeyhtiön sekä yksityisen elinkeinonharjoittajan toiminimen voi perustaa joko sähköisesti tai PRH:n (Patentti- ja rekisterihallitus) paperilomakkeella. Muiden yritysten ja yhteisöjen on tehtävä perustamisilmoitus paperilomakkeella.

Lisätietoja sekä tarvittavat lomakkeet löytyvät Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä:

https://www.ytj.fi

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Minun yritys, minun juttu

Kuinka saat muutettua idean omaksi yritykseksi? Mitä muut ensikertalaiset yrittäjät ja startupit tekivät? 

Tapaa pari kunnianhimoista pohjoismaalaista yrittäjää, jotka kertovat sinulle, mihin sinun tulee keskittyä tehdäksesi unelmistasi totta.

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi