Oma yritys vai kevytyrittäjyys?

Yrittäjäksi ryhtyminen tarkoitti aiemmin oman yrityksen perustamista. Nykyään yrittäjämäiseen toimintaan löytyy useita eri vaihtoehtoja. Asiakkaita voi laskuttaa myös ilman omaa yritystä. 

Kevytyrittäjyys on oman työpanoksen ja osaamisen myymistä niin, että työn laskutus tapahtuu laskutuspalvelun kautta. Nordean asiakkaille kevytyrittäjyyspalvelun tuottaa kumppanimme UKKO.fi. 

Toiminimi on vakiintunut nimitys yksityiselle elinkeinonharjoittajalle, ja on Suomessa yleisesti käytetty yrittäjyyden muoto. Nordean asiakkaille toiminimiyrittäjyyden aloittaminen on helppoa: Voit muutamalla klikkauksella hoitaa toiminimen perustamisen ja tilata tarvittavat pankki-, kirjanpito- ja laskutuspalvelut sekä Yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL).

Lue alta tarkemmin näistä suosituista vaihtoehdoista.

Kevytyrittäjyys

Woman in living room with laptop small overlay

Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse perustaa yritystä, eikä huolehtia paperitöistä. Verot, vakuutusmaksut, maksumuistutukset ja tarvittaessa myös perintä hoidetaan puolestasi.

Laskutat työstäsi yksityishenkilönä, jolloin saamastasi palkasta pidätetään tulovero, ja pieni palvelupalkkio. Käteen jää laskutuksen kasvaessa hieman vähemmän kuin oman yrityksen kautta, mutta säästyt monelta vaivalta. 

Kevytyrittäjyys on hyvä ratkaisu, kun haluat testata liikeideaa ja rakentaa asiakaskuntaa ennen oman yrityksen perustamista. Se on myös helppo tapa ansaita lisätuloja päätoimisen työn, opiskelun, vanhempainvapaan tai eläkkeen ohella. 

Kevytyrittäjyys ei sovi luvanvaraisiin ammatteihin. Esimerkiksi taksiyrittäjyys tai terveydenhuoltoalan työt vaativat oman yrityksen perustamista. Tällöin esimerkiksi toiminimen perustaminen voi olla sinulle oikea ratkaisu.

 

 

Nordean asiakkaana saat nyt -20% alennuksen palvelumaksusta, kun ryhdyt UKKO.fi-kevytyrittäjäksi.

Toiminimi

guy in record store small overlay 

Toiminimen perustaminen on vaivatonta ja edullista. Toiminimi sopii mainiosti myös sivutoimiseen yrittäjyyteen, tai luvanvaraiseen elinkeinotoimintaan, kuten taksiyrittäjyys. Alaikäinenkin voi perustaa toiminimen huoltajan luvalla. Usein toiminimen yritystoiminta perustuu lähinnä yrittäjän omaan työpanokseen, mutta työvoiman palkkaaminen on mahdollista. 

Toiminimellä on jonkin verran hallinnollisia velvoitteita, kuten kirjanpito ja arvonlisäveron ilmoitukset. Näiden selättämiseen löytyy onneksi käteviä digipalveluita – esimerkiksi Nordea Kirjanpito Plus.

Toiminimiyrittäjänä voit vähentää verotuksessa liiketoimintaa varten tekemäsi hankinnat, kuten toimistotarvikkeet, työkalut ja tietokoneohjelmistot. Näin käteen jää ansaitsemastasi tulosta enemmän.

Toiminimen perustamista kannattaa harkita, kun jo tiedät, että saat hankittua maksavia asiakkaita, ja tavoitteenasi on pidempikestoinen yritystoiminta. 

Toiminimen perustaminen ja kaupparekisteriin ilmoittaminen ilmaiseksi Nordean kautta 31.8.2020 saakka. Lisäetuna Nordean Kirjanpito Plus maksutta 2 kuukauden ajan sekä pankkipalvelut -70% ensimmäiset 6 kuukautta.

Kevytyrittäjyys - UKKO.fiToiminimiyrittäjyys -
Nordea Kirjanpito Plus   

Tarvitseeko minun perustaa yritys?

EiKyllä
Liiketoiminnan kulujen vähennysoikeus*Ei (katso poikkeukset)Kyllä
ALV-vähennysoikeus**EiKyllä
Perustamiskulut0 €

0€

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen
PRH:n hinnaston mukaisesti

KirjanpitovelvollisuusEiKyllä
Täytyykö tilinpäätös tehdä?EiKyllä
YEL-velvollisuusKylläKyllä
Soveltuu luvanvaraiseen liiketoimintaanEiKyllä
ALV-velvollisuus***KylläKyllä (katso poikkeukset)
Voinko saada starttirahaa?EiKyllä

*Toiminimen vähennettäviä kuluja ovat pääsääntöisesti tulon hankintaan ja säilyttämiseen liittyvät elinkeinotoiminnan menot. Kevytyrittäjän vähennettäviä kuluja ovat pääsääntöisesti palvelumaksut, matkakulut, sairausvakuutusmaksu ja YEL-maksut.

**Toiminimi voi vähentää ostoihin sisältyneet arvonlisäverot myyntien sisältämistä alveista. 

***Toiminimiyrittäjällä ALV-alaraja on 10 000 euroa, eli alle 10 000 euron liikevaihdolla velvollisuutta alvin tilitykseen ei ole. Kevytyrittäjän ALV-velvollisuus määräytyy laskutuspalvelun tarjoavan yrityksen liikevaihdon perusteella, joka käytännössä aina ylittää 10.000 euron rajan.