Sijoittajat ja yhteistyökumppanit tulevat varmasti kyselemään sinulta vahvuuksistasi, heikkouksistasi, mahdollisuuksistasi ja uhkistasi, joten SWOT-analyysin tekeminen ennen tapaamista minkäänlaisen yhteistyökumppanin kanssa on varsin järkevä veto. Riippumatta siitä, minkä alan yrittäjä olet ja mitä tavoitteita sinulla on yrityksesi suhteen, sinun tulisi sisällyttää SWOT-analyysi liiketoimintasuunnitelmaasi. Se osoittaa, että olet sisäistänyt kilpailukenttäsi ja markkinasi. Varaa aikaa kaikkien tekijöiden tunnistamiseen ja siihen, mitä aiot niille tehdä: kuinka aiot hyödyntää mahdollisuutesi ja vahvuutesi sekä kuinka aiot varautua uhkiisi ja eliminoida heikkoutesi.
Muista miettiä tarkkaan, missä asioissa avun saaminen hyödyttäisi sinua eniten. Jos yksi heikkouksistasi on, että sinulla ei ole kokemusta alalta, voisi konsultin palkkaaminen tai kokeneen yhtiökumppanin hankkiminen olla hyväksi. Parhaimmillaan voit kääntää heikkouden mahdollisuudeksi, mikäli tämä henkilö tuo tullessaan kontakteja ja uutta osaamista yritykseesi.
Liiketoimintaympäristösi on jatkuvassa muutoksessa, joten myös liiketoimintasuunnitelmasi tulee aina vastata vallitsevaan tilanteeseen – ei siihen, mikä oli tilanne aloittaessasi. Siksi on hyvä päivittää sekä liiketoimintasuunnitelmaa että SWOT-analyysiä tasaisin väliajoin, vähintään vuosittain tai silloin, kun liiketoimintasi kehittyy tai kun markkinat tai kilpailutilanne muuttuvat. Muista, että nämä materiaalit eivät ole vain sitä varten, että niillä voi vakuuttaa mahdolliset yhteistyökumppanit, vaan ne ovat myös arvokkaita työkaluja oman liiketoimintasi suunnitteluun.