Per työskentelee Nordealla yritysneuvojana keskittyen enimmäkseen pieniin ja yhden hengen yrityksiin. Kuukausittain häntä lähestyy 1-2 uutta, toiverikasta yrittäjää. Moni haaveilee kahvilan tai ravintolan perustamisesta, tai haluaa ryhtyä myymään asiantuntijaosaamistaan oman yrityksen kautta. Vuoden aikana hän ehtii auttaa yrittäjiä monilta eri aloilta. Ja oli ala mikä tahansa, yleensä yrittäjyyden alkusysäys on lähes aina ollut sama. Toimintaa, johon yritysidea perustuu, on tehty harrastuspohjalta oman työn ohessa, ja nyt olisi aika tehdä siitä kokopäiväistä työtä.

“Suurin osa uusista yrittäjistä ei tiedä kaikkia yksityiskohtia omasta henkilökohtaisesta taloudestaan.”

Aloita laskemalla takaperin

Kysyttäessä, onko pienyrittäjillä yleensä kaikki kasassa, kun he siirtyvät harrastuspohjalta kokopäiväisiksi yrittäjiksi, Perillä on hyvin selkeä vastaus.

- “Suurin osa uusista yrittäjistä ei tiedä kaikkia yksityiskohtia omasta henkilökohtaisesta taloudestaan. Heillä saattaa olla liiketoimintasuunnitelma ja jopa budjetti tehtynä, mutta he ovat saattaneet unohtaa laskea henkilökohtaiset kulunsa, kuten vuokran, puhelinlaskun, kuljetukset, ruuan, sähkön jne. Jotkut jopa unohtavat laittaa rahaa syrjään yrityksen veroja tai arvonlisäveroja varten.”

Perin mielestä suurin osa yrittäjistä voisi aloittaa tekemällä laskelman takaperin. Tämä kannattaisi tehdä ennen kuin ottaa yhteyttä pankkiin tai rekisteröi yrityksensä.

- "Pienyritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien kannattaa tehdä näin: Tarkista tämänhetkinen henkilökohtainen rahatilanteesi, kirjaa ylös kaikki kuukausittaiset kulusi ja käyttövarasi ja tee laskelma. Siitä paljastuva luku on aika lailla se, mitä yrityksesi tulee tuottaa vuodessa. "

Pidä aina varasuunnitelma

Per tarjoaa muutaman hyvän ja rohkaisevan neuvon, joilla saat asianmukaisen elannon yrityksestäsi: Laita ylös viikoittain ansiosi, kulusi ja budjettisi sekä palkkaa sellainen kirjanpitäjä, johon sinulla on varaa. Kun nämä asiat ovat kunnossa, on helpompaa tehdä varasuunnitelma yritysneuvojan tai pankin kanssa, jos liiketoiminta yllättäen hiljenee.

- “On parempi tehdä realistinen varasuunnitelma ja pelastaa yrityksesi, kuin riskeerata kaikki ja pahimmillaan katsella vierestä, kun yrityksesi kuolee. Yrityksiä tulee ja menee, mutta neuvonantajana haluan nähdä ihmisten menestyvän.”

Huomion kiinnittäminen tuloihin on aina tärkeää. Olet sitten itseksesi tai sinulla on työntekijöitä, joiden palkka täytyy maksaa, budjetin pitäminen tasapainossa on olennaista. Lisäksi sinun tulee maksaa eläkettä ja vakuutuksia. Mieti, jos jotakin todella ikävää tapahtuisi ja vakuutuksesi ei olisi kunnossa, koska et ajatellut asiaa silloin, kun sinusta tuli oman itsesi pomo.

Siitä syystä Perin kaltaiset neuvonantajat aina suosittelevat sinua istumaan alas kirjanpitäjän ja vakuutusyhtiön kanssa. Tämä kannattaisi tehdä mielellään jo ennen varsinaisen päivätyön jättämistä. Ja samallahan voisit myös tehdä sen varasuunnitelman, ihan vain varmuuden vuoksi.

Viisi olennaista asiaa taloutesi kannalta

Pyysimme Periä listaamaan viisi olennaista asiaa, jotka sinun tulisi yksityisyrittäjänä ottaa huomioon yrityksesi ja henkilökohtaisen taloutesi kannalta.

  1. Tee läpikotainen takaperin laskelma henkilökohtaisesta taloudestasi. Mihin sinulla on varaa ja mitkä muutokset ovat hyväksyttäviä?
  2. Ole realisti, kun laadit budjetteja sekä henkilökohtaisen talouden että yrityksen suhteen. Pidä maksuvalmius, verot, ja arvonlisäverot mukana laskuissa, ja arvioi yrityksesi tulosta huolellisesti. Mikä on potentiaalinen rahavirta ja ovatko luottoasiasi kunnossa?
  3. Tee asianmukainen liiketoimintasuunnitelma. Mikä on yrityksesi tarkoitus ja painopiste?
  4. Laita eläke- ja vakuutusasiasi kuntoon ennen kuin luovut päivätyöstäsi. Vakuutusten on tärkeä olla voimassa heti ensimmäisenä yrittäjäpäivänäsi, mutta eläke kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman pian yrittäjyyden alkamisen jälkeen.
  5. Muista aina pitää varasuunnitelmaa, jos unelmasi eivät osukaan yksiin todellisuuden kanssa.

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi