Frederikin kokemuksien mukaan ensimmäiset uusien yritysten lakiasioihin liittyvät haasteet ovat useimmiten juuri omistajuuteen liittyviä. Varsin yleinen uusien yrittäjien tekemä virhe on rekisteröidä yrityksensä ennen kuin sen omistajuudesta on sovittu esimerkiksi yhtiö- tai osakassopimuksen avulla. Tämä tulisi tehdä ennen yrityksen perustamista tai viimeistään perustamisen alkuvaiheessa.
Frederik selittää: - “Näemme usein 50-50-yhtiö tai -osakassopimusten aiheuttavan ongelmia, koska kukaan ei käyttänyt aikaa omistajuuteen liittyvien sääntöjen määrittelyyn. Mitä esimerkiksi tapahtuu, jos toinen yhtiökumppaneista päättää myydä osuutensa kolmannelle osapuolelle tai on pakotettu siihen esimerkiksi avioeron myötä? Entäpä jos toinen kumppaneista lopettaa työskentelyn yrityksessä, mutta haluaa silti omistaa yrityksestä puolet?
Sopimuksissa voidaan esimerkiksi määritellä, että toisella osapuolella on etuoikeus ostaa toisen osakkaan myyntiin laittama osuus. Näin kukaan ei päätyisi jakamaan yritystään tuntemattoman kanssa. Toisekseen sopimuksessa voitaisiin sopia ehdoista, jonka mukaisesti yhtiökumppanin tulee myydä osuutensa toiselle osakkaalle, mikäli hän on jättämässä yrityksen tai ei pysty vastaamaan omista velvollisuuksistaan, joista on sovittu osakassopimuksissa.”
Frederik haluaa nostaa esille myös toisen varsin yleisen ongelman yhtiö- tai osakassopimuksiin pohjautuvissa yrityksissä, jolloin yhdestä tai useammasta omistajasta halutaan päästä eroon. Tällainen tilanne syntyy, kun yritys on esimerkiksi kolmen ihmisen omistama, ja näistä omistajista kaksi haluaa päästä eroon kolmannesta. Fredrikin mukaan tätä tapahtuu usein silloin, kun osapuolet eivät ole allekirjoittaneet yhtiö- tai osakassopimusta, jolla tämä voitaisiin estää. Jos tällaiseen ahdinkoon päädytään, jopa lakimiehille on haasteellista tilannetta ratkaista. Hyvä neuvo on siis se, että ennen muita suunnitelmia tai toimenpiteitä on tärkeää määritellä yrityksen omistajuusrakenne ja laatia säännöt omistajuudesta. Näin voidaan välttyä tilanteilta, jotka voivat vaikuttaa erittäin negatiivisesti yritykseen.
“…yrityksen omistajuuden säännöistä sopiminen on elinehto yrityksen jatkuvuuden kannalta.”