Yrityksen perustamista voisi verrata avioliittoon. Aluksi olet onnesi kukkuloilla ja tuntuu, että mikään ei voi mennä mönkään. Muutatte yhteen ja rakennatte yhdessä kodin, kaikki on hyvin. Mutta, jos jonakin päivänä asiat menevät pieleen ja ero tulee, saatatte löytää itsenne riitelemästä siitä, kumpi saa television ja kenelle ne lusikat kuuluvat. Tuollainen riita sammuisi helpommin, jos olisitte tehneet sopimuksen heti alussa. Ja tämän takia sinun tulee tehdä yritystäsi koskevat sopimukset paperille. Oli kyse sitten omistajuudesta, kumppanuudesta, valmistuksesta tai jakelusta, muista aina laatia sopimus paperille! Ja kyllä, on fiksua käyttää rahaa pätevään lakimieheen. Se on sinun omaksi eduksesi.

Jos et usko, lue, mitä kolme pohjoismaalaista yrittäjää ja Nordean yritysneuvoja asiasta sanovat. Kysyimme heiltä siitä, kuinka tärkeää on hoitaa lakiasiat kuntoon ennen kuin aloittaa yritystoiminnan.

“En koskaan sano ‘kyllä’ tai allekirjoita mitään ennen kuin kolmas osapuoli on tarkastanut sen.”

Mikä on sinun kokemuksesi lakiasioissa?

Jankeh Njie Jamanca on oslolaisen Jarga Designsin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän työskentelee paljon Gambiassa, Puolassa ja muualla Pohjoismaissa. Hänellä on oma tapansa työstää sopimuksia yhteistyökumppaneidensa kanssa.

-“En koskaan sano ‘kyllä’ tai allekirjoita mitään ennen kuin kolmas osapuoli on tarkastanut sen. Vaikka itse laadin omat sopimukseni, en koskaan lähetä niitä eteenpäin, ennen kuin oikean ammattitaidon osaava ihminen on käynyt läpi sopimuksen yksityiskohdat.”

Omien sopimusten laatiminen ei ole aina yhtä helppoa kuin Jankehilla. Henkilökohtaiseen dataan perustuvia nettipalveluita tarjoavan Leadfeederin kaltaisilla yrityksillä kaikki datan käyttöön liittyvät lakiasiat ovat erityisen tärkeitä. Siksi lakiasiat ovat jatkuvasti esillä myös Leadfeederin perustajan ja toimitusjohtajan Pekka Koskisen elämässä.

-“Onneksemme yhdellä sijoittajistamme on oma lakimies, joten yleensä olemme käyttäneet häntä. Mutta sen jälkeen, kun astuimme Yhdysvaltain markkinoille, olemme tarvinneet paikallista lakiosaamista ja palkanneet yhdysvaltalaisen juristin.”

Pekan ja Leadfeederin lakiasiat eivät sisällä ohjelmistopatenttien hakemista, koska sellaiset ovat hyvin harvinaisia. Sen sijaan Leadfeeder on rekisteröity tavaramerkki ja Pekka suositteleekin lämpimästi seuraamaan hänen esimerkkiään.

“Niin kauan, kun asiat menevät hyvin, kukaan ei lue niitä lakipapereita.”

Mihin lakiasioihin pankki keskittyy?

Pankin yritysneuvoja ei ole lakimies eikä pankki tarjoa mitään lainopillista neuvoa yrityksellesi. Yritysneuvoja kuitenkin herkästi suosittelee sinua ottamaan yhteyttä lakimieheen, jos ja kun löydät itsesi tilanteesta, joka vaatii apua lakiasioissa. Per Kristian Haugen, Nordean yritysneuvoja Oslossa, antaa kolme parasta vinkkiään siitä, mitkä asiat pitäisi saada paperille:

-“Jos sinulla on jotain ainutlaatuista, tarvitset patentin, ettei kukaan pysty kopioimaan sitä. Jos hankit sijoittajan, pidä huoli, että sopimuksesi ehdot ovat helposti ymmärrettävissä, ja muista lukea se pienellä painettu präntti. Jos yritykseesi tulee mukaan kumppani, pidä huoli, että teillä on selkeä kuvaus siitä, kuka omistaa ja mitä ja kuinka yritys on jaettu teidän kesken.”

Tästä artikkelista saatujen ohjeiden perusteella voidaan helposti sanoa, että on aina sinun oma etusi saada kaikki lakiasiat hoidettua ennen kuin aloitat varsinaisen yritystoiminnan. Oli yrityksesi rakennusfirma kampaamo, kahvila, jäätelöauto, nettikauppa tai ohjelmistokehityspalvelu, sopimusten läpikäyminen lakimiehen kanssa on aina fiksu veto – ja järkevä investointi yrityksesi tulevaisuutta ajatellen.

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi