Myytti 1: Pitää olla täysi-ikäinen
Oikein ja väärin. On totta, ettei vielä alaikäisenä voi vinguttaa omaa Mastercard-korttia: Yhdistelmäkorttia eli debit- ja credit-ominaisuuksilla varustettua luottokorttia voi hakea vasta, kun on täyttänyt 18 vuotta. Jo alaikäinen voi kuitenkin saada oman rinnakkaiskortin vanhempiensa luottokorttiin.
Vanhemman ei tarvitse pelätä nuoren yletöntä tuhlailua, koska rinnakkaiskortille voi määrittää oman maltillisen käyttörajan. Luotto-ominaisuudella varustettu rinnakkaiskortti kannattaa hankkia esimerkiksi, jos muuttaa pois kotoa alaikäisenä, matkustelee ilman kotijoukkoja vaikkapa urheiluharrastuksen vuoksi tai edessä on vaihto-oppilasvuosi. Kortti tuo turvaa nuorelle ja mielenrauhaa vanhemmille.
Myytti 2: Pitää olla työelämässä
Väärin. Korkeakouluopiskelijalle, jolla ei ole voimassa olevia maksuhäiriömerkintöjä tai muita ongelmia raha-asioissa, voidaan myöntää korttiluotto, jonka luottoraja on korkeintaan 2 000 euroa.
Myytti 3: Pitää olla iso, säännöllinen kuukausipalkka
Oikein ja väärin. Kun pankki tekee luottopäätöstä, se arvioi asiakkaan taloustilannetta kokonaisuutena sen perusteella, miten hän on aiemmin hoitanut raha-asiansa. Voimassa oleva maksuhäiriömerkintä voi hyvinkin olla este luottokortin saamiselle. Tulojen ei kuitenkaan tarvitse olla jättimäiset. Pankissa myös ymmärretään, että joillain aloilla lyhytkestoiset työsuhteet ovat hyvin tyypillisiä. Tällöin työsuhteen määräaikaisuus ei välttämättä ole syy korttihakemuksen hylkäämiseen.
Myytti 4: Luottokortin hankkiminen on pitkä ja työläs prosessi
Väärin. Luottokorttia voi hakea esimerkiksi verkkopankissa omilla pankkitunnuksilla tai soittamalla Nordea 24/7 -asiakaspalveluun. Tyypillisesti hakemus käsitellään parissa päivässä, ja koko prosessi hakemuksen tekemisestä kortin saamiseen kestää noin pari viikkoa.
Myytti 5: Luottokorttia ei kannata hankkia, koska se ajaa velkakierteeseen
Väärin. Luottokortti ei ole olemassa vain heräteostoksia varten, vaan se luo taloudellista turvaa yllättävien menojen varalle. Luottokortin avulla esimerkiksi satunnaisia keikkatöitä tekevä opiskelija voi tasapainottaa rahatilannettaan. Kortti myös helpottaa matkustelua ja verkkokaupoissa asioimista, sekä auttaa toteuttamaan järkeviä taloudellisia unelmia, kuten hankkimaan huonekalun tai tietokoneen. Vastuu kortin käytöstä on tietenkin kortin omistajalla.